Hoe installeer ik een VPN?

Voor een VPN kunt u verschillende software gebruiken. In deze tutorial installeren wij WireGuard en OpenVPN!

Wat is een VPN?

Een VPN is een veilige tunnel op internet waardoor je internetverkeer versleuteld wordt en je online privacy beschermd wordt. Het zorgt ervoor dat niemand anders kan zien wat je doet op internet en waar je bent. Je kunt bijvoorbeeld veilig gebruikmaken van openbare wifi-netwerken en geografische beperkingen omzeilen om toegang te krijgen tot content die anders niet beschikbaar zou zijn. Ook is je eigen IP-adres hierdoor niet beschikbaar.
Een VPN encrypt je data, zo kunnen hackers dit niet zien!

Wat is het verschil tussen WireGuard en OpenVPN?

WireGuard is sneller, veiliger en gemakkelijker te configureren dan OpenVPN, maar heeft minder ondersteuning omdat het een relatief nieuwe technologie is. WireGuard en OpenVPN zijn beide veilig voor het opzetten van VPN-verbindingen. Maar omdat WireGuard nieuwere cryptografische technologieën gebruikt, wordt het over het algemeen beschouwd als veiliger. WireGuard is alleen te installeren op een Premium VPS, niet op een Budget VPS!

Ga snel naar de installatie voor WireGuard
Ga snel naar de installatie voor OpenVPN

WireGuard installatie

Zorg dat je VPS de nieuwste packages heeft. Dit kan met sudo apt update && sudo apt upgrade. Type yes indien nodig is.
Download het installatie script van github. Dit kan met het volgende commando: curl -O https://raw.githubusercontent.com/angristan/wireguard-install/master/wireguard-install.sh
Zorg ervoor dat het bestand uitvoerbaar is. Dit kan met het volgende commando: chmod +x wireguard-install.sh
Start nu de installatie. Dit kan met het volgende commando: ./wireguard-install.sh
Zodra je de installatie hebt gestart krijgt je een aantal mogelijkheden, neem de het volgende over

IPv4 or IPv6 public adress: IP-Adres van je VPS
Public interface: <druk enter>
WireGuard interface name: <druk enter>
Server WireGuard IPv4: <druk enter>
Server WireGuard IPv6: <druk enter>
Server WireGuard port [1-65535]: 51820
First DNS resolver to use for clients: 8.8.8.8
Second DNS resolver to use for clients (optional): 8.8.4.4
Allows IPs list for generator clients (leave default to route everything): <druk enter>
<druk enter>
Client name: <Bijvoorbeeld: laptop>
Client WireGuard IPv4: <druk enter>
Client WireGuard IPv6: <druk enter>

Nu is de installatie voltooid. Om de gegevens te kopiëren voor je het volgende commando uit: cat wg0-client-<client name>.conf. Je zal dan aan aantal regels aan tekst krijgen. Kopieer dit en zit dit in de in je WireGuard.

WireGuard Windows download: https://download.wireguard.com/windows-client/wireguard-installer.exe

Zodra je WireGuard hebt gedownload en geopend druk je op ctrl + N en plak je hier de tekst welke je net gekopieerd hebt uit je SSH. Bij 'Name' kan je zelf een naam inzetten.
Druk nu op 'Save' en daarna op 'Activate'.

Nu is het gelukt om een WireGuard VPN te installeren op je VPS en hiermee te vebrinden op je PC/Laptop.

OpenVPN installatie

Zorg dat je VPS de nieuwste packages heeft. Dit kan met sudo apt update && sudo apt upgrade. Type yes indien nodig is.
Download het installatie script van github. Dit kan met het volgende commando: curl -O https://raw.githubusercontent.com/angristan/openvpn-install/master/openvpn-install.sh
Zorg ervoor dat het bestand uitvoerbaar is. Dit kan met het volgende commando: chmod +x openvpn-install.sh
Start nu de installatie. Dit kan met het volgende commando: ./openvpn-install.sh
Zodra je de installatie hebt gestart krijgt je een aantal mogelijkheden, neem de het volgende over
IP address: <druk enter>
Do you want to enable IPv6 support (NAT)? [y/n]: n <druk enter>

What port do you want OpenVPN to listen to?
   1) Default: 1194
   2) Custom
   3) Random [49152-65535]
Port choice [1-3]: 1

What protocol do you want OpenVPN to use?
UDP is faster. Unless it is not available, you shouldn't use TCP.
   1) UDP
   2) TCP
Protocol [1-2]: 1

What DNS resolvers do you want to use with the VPN?
DNS [1-12]: 3

Do you want to use compression? It is not recommended since the VORACLE attack makes use of it.

Enable compression? [y/n]: n

Customize encryption settings? [y/n]: n

Tell me a name for the client.
Client name: (Kan je zelf bedenken)

Do you want to protect the configuration file with a password?
   1) Add a passwordless client
   2) Use a password for the client
Select an option [1-2]: 1

Gefeliciteerd! De installatie is voltooid en je hebt een gebruiker aangemaakt!

Download de laatste OpenVPN versie op https://openvpn.net/community-downloads/

Download en installeer OpenVPN. Volg de stappen uit in de install wizard.
Download de OpenVPN profile van je VPS. Hiervoor moet je verbinden met FTP van je VPS. Mocht je niet weten hoe dit moet hebben wij hier een tutorial: Hoe open ik een sftp sessie naar mij vps?
Zoek het bestand op je PC en sleep deze naar je config map van OpenVPN. Vaak is dit C:\Program Files\OpenVPN\config

Zodra dit gedaan is druk je rechts onder op het kleine pijltje, dan OpenVPN en dan connect.

Bekijk of je IP adres echt veranderd is op https://www.watismijnip.nl/

Nu is het gelukt om een OpenVPN te installeren op je VPS en hiermee te vebrinden op je PC/Laptop.

Doormiddel van dit artikel zou het je gelukt moeten zijn VPN te installeren! Mocht het nog steeds niet gelukt zijn, dan staan onze medewerkers voor jou klaar: : Neem contact op

Bijgewerkt op: 22/02/2023