Hoe zie ik hoeveel mijn KVM verbruikt?

Verbruik inzien van Windows/KVM VPSen.

Log in op uw vpspaneel.

Selecteer de VPS waar je het verbruik van wilt bekijken door op pijltje aan de rechter kant te drukken.

Hier kunt u alle informatie zien over jouw VPS en zien wat hij gebruikt.

Optie 3. Verbruik inzien van uw VPS via de SSH.

Voor deze optie is een SSH Client vereist, in deze kennisbank wordt gebruik gemaakt van PuTTY.

De gegevens (IP adres en root wachtwoord) zijn te vinden bij de mail welke je hebt gekregen na het bestellen van de VPS.

Inloggen op uw VPS met root gegevens via SSH. Weet u niet hoe je dit doet? Bekijk dan eerst onze kennisbank Hoe verbind ik met met de SSH.

De schijfruimte bekijken? Dit doe je door het uitvoeren van het volgende commando:

df -h

df: staat voor Disk Free, oftewel: hoeveel ruimte er in gebruik is en hoeveel ruimte er vrij is.
-h: staat voor human readable. Deze optie zorgt ervoor dat de uitkomst van df via een overzicht makkelijk te lezen is.

Met dit commando krijg je te zien hoeveel schijfruimte er gebruikt word en hoeveel er nog vrij is. Hieronder zie je wat alles betekend:

Size: de totale schijfruimte in GB
Used: de schijfruimte in gebruik in GB
Avail: de beschikbare schijfruimte in GB
Use: de gebruikte schrijfruimte in procenten

De processen bekijken die draaien op je VPS? Dit doe je door het uitvoeren van het volgende commando:

htop

Met dit commando kunt u zien welke processen en runnen op je VPS. Hieronder zie je wat alles betekend:

PID: staat voor Process ID, dit is het nummer van het proces
USER: vertelt van welke gebruiker dit proces is
%CPU: geeft aan hoeveel procent dit proces van de processor gebruikt
%MEM: geeft aan hoeveel procent dit proces van de totale geheugen in gebruik neemt
TIME: vertelt hoe lang dit proces al actief is
COMMAND: vertelt welk proces dit daadwerkelijk is

Je kunt in dit overzicht ook sorteren op verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld:

Voor %CPU: shift + P
Voor %MEM: shift + M

Wanneer je op jouw toetsenbord op 'X' drukt, kan je de gesorteerde items een bepaalde kleur geven. Druk op 'ESC' om uit dit overzicht te gaan.

Het aantal memory wat gebruikt wordt bekijken? Dit doe je door het uitvoeren van het volgende commando:

free -h

Dit commando gebruik je om te zien hoeveel memory (RAM geheugen) er gebruikt wordt en hoeveel er nog vrij is. Hier onder zie je wat alles betekend:

Total: je totale geheugen in GB
Used: jouw gebruikte geheugen in GB
Free: jouw vrije geheugen in GB of MB

Doormiddel van dit artikel zou het je gelukt moeten zijn om het verbruik van uw VPS in te zien. Mocht het nog steeds niet gelukt zijn, dan staan onze medewerkers voor jou klaar: Neem contact op

Bijgewerkt op: 28/02/2022